amblem_lešnik amblem_lešnik
PLANTAŽA LEŠNIKA
POLJOPRIVREDNOG GAZDINSTVA MILAN ĐUKIĆ
CREPAJA
KRCKANJE LEŠNIKA

Krckanje se vrši u dve faze, na dve mašine.

Na prvoj mašini, krckalici, vrši se krckanje ljuske lešnika. Mašina u isto vreme radi kalibraciju plodova ali ne i iskrckanog jezgra, tj. jezgro se prilikom izlaska iz  mašine meša. Međutim, moguća je na mašini kalibracija lešnika u ljusci u tri/četiri frakcije.

Na drugoj mašini, vrši se odvajanje jezgra od izlomljene ljuske.

S obzirom da mašine nisu savršene, u toku postupka ostane izvestan procenat neiskrckanih plodova i procenat polomljenog jezgra.

Teorijski, mašine mogu da se podese da daju 100 % učinak, ali u praksi, plodovi lešnika su vrlo različiti (sortom, oblikom, veličinom, debljinom ljuske) i to utiče na podešavanje krckalice. Pogotovo ako je prilikom pakovanja i skladištenja izmešano više sorti.

Ako su plodovi koji se krckaju, jedne sorte i ujednačene veličine, procenti neiskrckanih lešnika i polomljenog jezgra ne prelaze 1-2 %.

Debljina ljuske utiče na proces razdvajanja jezgra od ljuske. Naime, odvajanje se vrši izduvavanjem ljuske na osnovu težine, koja, ako je deblja, izlazi zajedno sa jezgrom.
U tom slučaju izduvavanje se vrši u dva navrata, kako bi se jezgro što bolje očistilo.

Postupak potpunog odvajanja i pripreme jezgra za prodaju, zahteva ručnu doradu.

Cena krckanja i odvajanja jezgra je 20 din. po kilogramu neiskrckanog ploda, bez ručne dorade koju radi sam vlasnik plodova. Postoji mogućnost otkupa ljusaka.

Za krckanje je potrebno poneti vreće za iskrcano jezgro kao i vreće za ljusku.

Okvirni procenat iskrckanog jezgra je 45%. Međutim, iskustvo kaže, da randman jezgra može biti  49%, ali i 38%, a u lošim godinama i 20 %.amblaem_lešnik amblaem_lešnik
Početna
O nama
Proizvodi
Kontakt
Naručivanje
Krckanje lešnika
Galerija


KRCKANJE LEŠNIKA
Krckalica lešnika ,,Toma Mont,, 064/3294903
good hits
Websites Statistics Tool